Uutiset

08.09.2021

Henkilöstömitoitus vanhuspalveluissa puhututtaa – THL:n luvuissa inhimillisiä erheitä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut tuloksensa Vanhuspalvelujen tila -seurannasta, johon kerättiin tietoja kolmen viikon ajan toukokuussa 2021. Tammikuun alusta 2021 alkaen hoitohenkilökunnan minimimitoitus on ollut 0,55. Kanta-Hämeestä tarkastuksessa mukana oli yli 70 hoivakotia tai -yksikköä.
 
Seurannassa kävi ilmi, että esimerkiksi FSHKY:n Ruisluodon palvelukeskuksen hoiva 2 -osastolla hoitajamitoitusarvoksi tuli 0,37. Alimitoitukselta näyttävän lukeman taustalta on kuitenkin selvinnyt, että kaikkien hoitajien työtuntitiedot eivät ole olleet tiedoissa mukana ja valitettavasti THL ei enää ota tarkastukseensa tietojen korjauksia vastaan. Todellinen hoitajamitoitusarvo Ruisluodossa tarkastuksen aikaan oli 0,54.

Toisaalta mainittakoon, että kaksi FSHKY:n yksikköä sai merkittävän hyvät tulokset: Heikanrinteen palvelukeskuksen kaksi yksikköä ylsi yli 0,80 -tulokseen. Tilanteissa, missä osaston asukasmäärä vaihtelee, on tietenkin tarkoitus siirtää henkilöstöresurssia aina sinne, missä tarve on. 

THL suoritti vastaavia hoitajamitoitustarkastuksia myös vuoden 2020 marraskuussa, ja silloisista lukemista on Forssan yksiköissä ollut selkeä noususuuntaus.