Uutiset

01.10.2021

FSHKY tiedottaa: muutos haavanhoidossa 1.10. alkaen

 Haavanhoitoa tehostetaan maakunnallisesti             
 
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella yhtenäistetään hoitotarvikejakelusta jaettavia kroonisten haavojen maksuttomia hoitotarvikkeita poistamalla jaettavista tuotteista lääkinnälliset hoitotuotteet.     

Käynnistämmekin nyt kaksivuotisen kokeilun, jonka aikana uusien haavojen hoitoon saadaan maksutta tuotteet, jotka muutoin olisivat asiakkaalle maksullisia. Haavanhoitoa tehostetaan 1.10.2021 alkaen, jolloin kaikkien haavojen katsotaan olevan uusia. 

Kokeilussa osallistetaan kaikki osapuolet (asiakas, hoitaja, lääkäri) haavanhoitoon tehokkaammin lisäämällä haavan paranemisen arviointia ja maksuttomien haavanhoitotuotteiden saatavuutta haavan syntymisen alusta ensimmäisten 3 kuukauden ajaksi. Aiemmin maksuttomia tuotteita sai vasta 3 kuukauden kuluttua haavan syntymisen jälkeen. Tukisiteet ovat edelleen omakustanteisia. Tuotteita saavat tasapuolisesti kaikki asiakkaat, jotka täyttävät niihin vaadittavat kriteerit.

 

Uusi vai vanha haava, määrittelyt:

Mikäli uuden haavan hoidossa ei ole selvää paranemista havaittavissa, lääkärin arvioinnit ovat viimeistään 2-3 viikon ja tarvittaessa 2 kk kuluttua. 

Uuden haavan maksuttomat haavanhoitotuotteet saa heti, mikäli kyseessä on:

valtimo- ja laskimoperäinen haava, esim. säärihaava
 neuropaattinen diabeettinen jalkahaava
 reumaattinen haava
 haavautuva ihotulehdus
 syöpähoidon aiheuttamat ihokomplikaatiot
 yli kämmenen laajuiset palovammat
 

Vanhat haavat – maksuttomat tuotteet:

Kun haava on yli 3 kk vanha ja tarvittavat toimenpiteet kroonisen haavan estämiseksi eivät ole tuottaneet tulosta, maksuttomana saa ainoastaan seuraavat tuotteet:

harsotaitos (tehdaspuhdas)
 haavatyyny (tehdaspuhdas)
 elastinen harsoside
 putkiside
 teippi
 

Hoitotarvikejakelu

Maksuttomien tuotteiden jakelu jatkuu entiseen tapaan ja tuotteet jaetaan vuoden loppuun entisin kriteerein tai uuden arvion mukaan.
 1.1.2022 alkaen eritellään vanhojen ja uusien haavojen hoitotuotteet. Käytössä tulee silloin olemaan uudistettu hoitotarvikejakelun lomake, jonka mukaan toimitaan.