Uutiset

14.03.2022

Koronarokotukset pähkinänkuoressa

Koronarokotukset pähkinänkuoressa

Olemme koonneet tähän uutiseen mahdollisimman kattavasti kaikista rokoteannoksista oleellisimmat tiedot ja ohjeet. 


Päivitetty viimeksi 25.7.2022
 

Koronarokotteet ja ajan varaaminen 

Ajanvaraus sähköisesti osoitteessa forssa.terveytesi.fi. Mikäli et voi varata aikaa sähköisesti, se onnistuu puhelimitse numerosta 03 4191 4191. Suosittelemme sähköistä ajanvarausta, sillä puheluissa on edelleen ruuhkaa. Jo olemassa olevan ajan aikaistaminen on mahdollista sähköisesti tai ajanvarauksettomaan tapahtumaan osallistumalla.

FSHKY:llä on käytössä mRNA-rokote, saatavuuden mukaan joko Modernan Spikevax tai Biontech-Pfizerin Comirnaty. Alle 30-vuotiaat miehet rokotetaan Comirnatylla.


Ensimmäinen rokote:

Aikaa voi varata sähköisesti tai puhelimitse ensimmäiselle koronarokotteelle kaikki yli 12-vuotiaat sekä alle 12-vuotiaat (katso ohjeet alempaa ohjeet 5-11 -vuotiaiden rokotuksista). Rokotus tapahtuu Sortohaassa tai kunnan terveysasemalla.
 

Toinen rokote: 

Ensimmäisen rokotteen yhteydessä saat yleensä ajan 2. rokotteelle. Jos et aikaa saanut, voit varata ajan sähköisesti forssa.terveytesi.fi tai puhelimitse. Rokotusvälin minimi 1. ja 2. rokotteen välillä on 6-12 viikkoa. Rokotus tapahtuu Sortohaassa tai kunnan terveysasemalla. 

 

Kolmas rokote: 

Varaa aika sähköisesti forssa.terveytesi.fi tai puhelimitse. Rokotus tapahtuu Sortohaassa tai kunnan terveysasemalla. 

2. ja 3. annoksen rokotusvälin minimi on perusterveille 18-59-vuotiaille 4-6 kuukautta ja yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille on 3-4 kuukautta. 

Huomaathan, että jos olet sairastanut koronan ja saanut kaksi rokotetta, ei 3. rokotetta tarvita (immuunipuutteisille 3. annos kuitenkin annetaan).

Alle 30-vuotiaat miehet voivat varata ajan Sortohaan rokotuspisteelle tai oman kunnan terveysasemalle, joissa on tarjolla myös Pfizerin rokote. 

 
Neljäs rokote:

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille ja kaikille 60 vuotta täyttäneille. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosteannoksena annetaan Biontech-Pfizerin Comirnatya tai Modernan Spikevaxia.

Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, ei tarvitse nyt tehosteannosta.

Ajan voi varata sähköisesti forssa.terveytesi.fi tai puhelimitse. Rokotus tapahtuu terveysasemalla.

 

Voimakkaasti immuunipuutteisten viidennet annokset

THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta. Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta.

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeen vasta-aineiden määrä jää voimakkaasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan siitä rokotevasteesta, joka terveillä aikuisilla on kolmannen annoksen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisilla yksilöiden välinen vaihtelu rokotevasteessa on suurta, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteeseen.

Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.


Lasten rokotukset: 

Koronarokotusta suositellaan 5–11-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille, joiden sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille sekä 5–11-vuotiaille lapsille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä. Tällä hetkellä rokotetta tarjotaan FSHKY:n alueella kaikille yli 5 -vuotiaille henkilöille THL:n ohjeen mukaan.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on Biontech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Perusrokotesarjaan kuuluu kaksi rokotetta, jotka annetaan 6-12 viikon annosvälillä. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä.

Huoltajat voivat antaa suostumuksensa koronarokotukselle suullisesti paikan päällä, THL:n lomakkeella tai omalla lupalapulla, johon on merkitty rokotettavan nimi ja henkilötunnus sekä huoltajien allekirjoitukset ja nimenselvennykset. Lupa tulee ottaa täytettynä mukaan rokotuspisteelle. 

Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)

Näin varaat lapsellesi rokotusajan

Ajanvaraus rokotukselle sivulta forssa.terveytesi.fi Suosittelemme sähköistä ajanvarausta.

 

THL:n sivustolta löytyy tarkempia tietoja kaikista rokotteista.