Aistit

Kuulo

On sanomattakin selvää, että kuulo on yksi tärkeimmistä aisteistamme ja sen puutokset aiheuttavat ongelmia niin päivittäisiin toimintoihin kuin sosiaalisiin suhteisiinkin. Valitettavasti iän karttuessa myös ongelmat kuulemisen kanssa yleistyvät. Kuulotutkimuksiin tulisi hakeutua heti, mikäli huomaa, että keskustelukumppanin sanoista on hankalaa saada selvää, television ja/tai radion äänen voimakkuutta joutuu lisäämään, ovikellon tai puhelimen soittoäänen kuuleminen vaikeutuu tai korva tuntuu tukkoiselta.

Moni kuulo-ongelmien kanssa painiva alkaa liian usein karttamaan sosiaalisia tilanteita, vaikka apuvälineitä kuulemisen avuksi on kehitetty runsaasti!

Mikäli koet huolta omasta tai jonkun läheisesi kuulosta, kannattaa ottaa yhteyttä oman terveysaseman hoitajaan. Lisäksi kuulontutkimuksia tehdään lääkärin lähetteellä erikoissairaanhoidossa tai omakustanteisesti yksityisellä palveluntuottajalla.

Lisätietoa aiheesta löydät alla olevista linkeistä.   

Ikäkuuloiset

Kuuloliitto

Näkö

Kuulon ohella näkö on yksi tärkeimmistä aisteistamme. Valitettavasti näkö kuitenkin usein heikkenee iän myötä ja myös riski erilaisille silmäsairauksille kasvaa. Pienikin näön heikkeneminen voi aiheuttaa ongelmia päivittäisistä toimista suoriutumisessa, kotiaskareiden teossa, tuttujen tunnistamisessa tai harrastuksissa. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa se, että vaikka näön heikentyminen voikin hankaloittaa elämää, ovat useat ongelmat ratkaistavissa. Näkemisen apuvälineitä on nykypäivänä kehitetty hyvin monenlaisiin tarkoituksiin: löytyy isonäppäimisiä puhelimia, erilaisia suurennuslaseja valolla tai ilman, puhuvia kelloja tai vaikkapa langan pujotin. Muita esimerkkejä ovat erilaiset suurennuslasit, joita löytyy hyvin moniin eri käyttötarkoituksiin, puhuvat apuvälineet, kuten kellot, vaa'at, rullamitat ja värin tunnistimet. Näkövammaiset henkilöt voivat hakea tarvitsemiaan apuvälineitä vammaispalveluiden kautta.