Taloudellinen tuki

Suomessa on hyvä sosiaaliturva ja voit hakea taloudellista tukea tilanteisiin, joissa omat rahasi eivät riitä välttämättömin kuluihin. Taloudellista tukea voit hakea Kelasta tai sosiaalitoimistosta. Lisäksi taloudellista tukea voivat tarjota esimerkiksi seurakunnat ja järjestöt.

Ensimmäiseksi pitää selvittää, voitko saada tukea Kelasta. Tämä onnistuu tekemällä hakemuksen Kelaan joko paperilomakkeella, puhelimitse, käymällä Kelan toimistolla tai Kelan internetpalvelussa. Kelan myöntämiä taloudellisia tukia ovat esimerkiksi lapsilisä, työttömän tuki, sairastuneen tuki, asumisen tuki, opiskelijan tuki ja kotona pientä lasta hoitavan vanhemman tuki. Lisäksi Kela voi myöntää perustoimeentulotukea, joka on tarkoitettu välttämättömiin elämisen kustannuksiin kuten ruokaan ja vaatteisiin. Jos tarvitset apua Kelan hakemusten tekemisessä, kannattaa varata Kelaan tapaamiselle aika. Ajan voit varata ottamalla yhteyttä Kelan puhelinpalveluun. 

Kela-asiointi ja tulkin varaaminen

Voit soittaa Kelan  puhelinpalveluun suomeksi arkisin klo 9-16

Suomenkieliset numerot löytyvät Kelan sivulta tämän linkin takaa.

Voit hoitaa Kela-asioitasi myös  verkossa (suomeksi ja ruotsiksi). 

Voit asioida Kelassa ajanvarauksella, osoitteessa Turuntie 18, 30100 Forssa. Varaa aika asiointipalvelusta tai omaKelasta viestillä.

Jos tarvitset tulkkausta, ota yhteyttä Kelan asiakaspalveluun. Kela varaa sinulle tarvittaessa maksuttoman tulkkauksen. Tulkki on vaitiolovelvollinen. Yleisluonteisissa asioissa, joilla ei ole merkitystä oikeusturvan kannalta, tulkkina voi toimia myös sukulainen tai ystävä. Alle 18-vuotiaat eivät kuitenkaan saa toimia tulkkeina. 

Taloudelliset ongelmatilanteet

Voit hakea taloudellista tukea myös Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän maahanmuuttajien sosiaalityöstä. Sosiaalityöstä voit saada tukea vain sellaisiin kuluihin, joihin et saa tukea Kelasta. Näitä kuluja voivat olla esimerkiksi vauvan syntymästä aiheutuvat kulut, alaikäisen lapsen harrastusmenot tai ensimmäisen asunnon kalustemenot. 

Kelasta ja sosiaalityöstä taloudellista tukea myönnetään ainoastaan välttämättömiin menoihin. Esimerkiksi autoon, television hankintaan, matkustamiseen tai aikuisten harrastuksiin liittyvät kulut eivät ole välttämättömiä menoja. 

Voit pyytää apua maahanmuuttajien sosiaalityöstä myös silloin kun tuntuu, että talousasiat kokonaisuudessaan tuntuvat vaikeilta ja tarvitset apua niiden hallintaan. Järjestämme erilaisia ryhmäinfoja, joihin voit osallistua. Lisäksi tarjoamme henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa.

Jos et tiedä mistä voit hakea taloudellista tukea tai haluat hakea tukea maahanmuuttajien sosiaalityöstä, ota yhteyttä Kotouttamon päivystykseen.