Maahanmuuttajien terveydenhoito

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä tarjoaa terveyspalveluita kaikille oleskeluluvan saaneille. Terveysasioissa on mahdollisuus käyttää tulkkia. Myös ajanvarauksessa on mahdollista käyttää apuna tulkkia.

Jos tarvitset terveydenhoitoajan itsellesi tai lapsellesi, ja pystyt varaamaan ajan suomen kielellä, soita oman terveysasemasi ajanvarausnumeroon. 

Forssassa asuvat henkilöt on jaettu eri ajanvarausryhmiin. Jos asut Forssassa etkä tiedä mihin ryhmään kuulut, soita suomen kielellä numeroon 03 41911 ja kysy mihin terveyskeskusryhmään kuulut. 

Jos tarvitset kiireellistä sairaanhoitoa iltaisin tai viikonloppuisin, soita suomen kielellä Forssan sairaalan päivystysnumeroon 03 4191 3000. Kiireellistä sairaanhoitoa tarvitsevalla henkilöllä on oikeus hoitoon riippumatta siitä, minkä maan kansalainen hän on tai onko hänellä oleskelulupa Suomeen.

Jos et puhu suomen kieltä ja tarvitset tulkkausta ajanvarauksen tekemiseen, noudata seuraavaa ohjetta: Lähetä tekstiviesti numeroon 04573979982. Kirjoita viestiin kielesi nimi. Jos äidinkielesi on esimerkiksi arabia, kirjoita ARABIA. Terveysasema tai sairaala soittaa sinulle takaisin äidinkieltäsi puhuvan tulkin kanssa. 

Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112. Hätäkeskuksessa on käytössä tulkkaus. 

Maahantulotarkastus

Maahanmuuttajille pyritään järjestämään terveystarkastus kahden viikon sisällä maahantulosta tai oleskeluluvan saamisesta. Tarkastuksessa selvitetään haastattelun sekä erilaisten tutkimusten avulla terveyteen ja henkiseen vointiin liittyviä asioita. Vastaanotolla käydään läpi myös suomalainen terveyspalvelujärjestelmä sekä kerrotaan käytännöistä ja palveluista kuntakohtaisesti.

Oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisille maahantulotarkastus järjestetään automaattisesti. Muille maahanmuuttajille tarkastus on vapaaehtoinen, mutta suositeltava. Maahantulotarkastukseen pääsee ottamalla yhteyttä omaan terveysasemaan.