Liikunta

Kaikki Forssassa tarjolla oleva liikunta 
Humppilan kunnan liikuntapalvelut
Jokioisten kunnan liikuntatapahtumat 
Tammelan kunnan liikuntapalvelut 
Ypäjän kunnan liikuntapalvelut 

Ikäihmiset

Päivittäinen liikkuminen on ikäihmiselle elinehto. Liikunta ei estä vanhenemista, mutta sen avulla parannetaan lihasvoimaa, tasapainoa, liikkuvuutta ja unen laatua. Kaikkien iäkkäiden tulisi välttää liikkumattomuutta. Arkiliikunta ja ulkoilu muodostavat tärkeän päivittäisen perustan, jota omatoiminen ja/tai ohjattu liikuntaharjoittelu täydentää. Arjessa selviytymisen kannalta iäkkäille ihmisille suositellaan lihasmassaa ja nopeusvoimaa lisäävää harjoittelua. Harjoitusvastuksen pitää ylittää päivittäinen kuormitustaso eli harjoituksen pitää olla tehokasta ja tuntua rasittavalta.

Tasapainon ylläpitäminen ja parantaminen edellyttää jatkuvaa harjoittelua. Hyvällä tasapainolla vältetään kaatumisia ja tapaturmia. Liikunnalliseen elämäntapaan saa usein kipinän vasta silloin kun itse oivaltaa liikunnan tuomat hyödyt omalle terveydelle ja kunnolle.

Tietoa liikunnasta:

UKK-instituutin tietoa terveysliikunnasta  
UKK-instituutin liikuntasuositus yli 65-vuotiaille
Forssan kaupungin ohjeet ikäihmisille 

Voima-, tasapaino- ja venyttelyharjoitteluohjeita:

Ohjeita ikäihmisille miten harjoittelen
Voima- ja tasapainoliikkeitä

Jaettava materiaali:

Työikäiset

Omasta kunnosta huolehtiminen on tärkeää niin fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kuin työssä jaksamisen kannalta. Liikunta antaa arkirutiineihin lisää voimia ja energiaa sekä rentouttaa ja parantaa unen laatua. Liikunta auttaa myös painonhallinnassa, vahvistaa luita ja lihaksia sekä parantaa ryhtiä ja kuntoa. Istuminen on fyysistä passiivisuutta ja useimmille lihaksille lähes täydellinen lepotila. Tästä syystä istuminen on terveydelle vaarallista. Liikunnan painopiste on hyvä olla jo keski-iässä lihasvoimaharjoittelussa jotta estetään toimintakyvyn heikkeneminen. Jos liikunta ei houkuttele luonnostaan, motivaatiota on hyvä etsiä tavoitteista joilla on merkitystä omaan hyvinvointiin.

Tietoa liikunnasta:

UKK-instituutin tietoa terveysliikunnasta
UKK-instituutin liikuntasuositus

Voima-, tasapaino- ja venyttelyharjoitteluohjeita:

Jumppaohjeita selälle
Keltaisen nauhan päivän jumppaohjeita
Aikuisen miehen treenivinkit

Jaettava materiaali: