Verensokerimittari
 

Diabetes

Diabetesta on kahta päämuotoa: tyypin 2 diabetes ja tyypin 1 diabetes, lisäksi löytyy useita diabeteksen alamuotoja. Diabeteksesta haiman insuliinin tuotanto on häiriintynyt. Tällöin elimistö ei pysty hyödyntämään ravinnosta saatavaa sokeria energian lähteenä. 

Tyypin 2 diabetes

Vahvasti perinnöllinen sairaus, johon myös elintavat vaikuttavat olennaisesti.

  • insuliinin vaikutus elimistössä on heikentynyt ja insuliinia erittyy liian vähän. Tämän vuoksi veressä on liikaa sokeria 
  • yleisinä oireina lisääntynyttä virtsaamistarvetta, janoa, laihtumista, jalkojen puutumista ja mielialojen vaihtelua
  • etenevä sairaus
  • voi olla pitkään piilevänä ja oireettomana. Varhainen tunnistaminen tärkeää

Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, johon on tyypillistä keskivartalolle kasaantunut ylipaino. Rasva kertyy vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille. Rasvan kertyminen keskivartalolle heikentää insuliinin vaikutusta kudoksissa.

Kun tyypin 2 diabetes diagnosoidaan, on hoitona monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen ateriarytmi, säännöllinen liikkuminen, painonhallinta, tupakoimattomuus ja lääkehoito

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetesta kutsutaan myös nuoruusiän diabetekseksi, mutta siihen voi sairastua missä iässä tahansa. Tyypin 1 diabetesta hoidetaan insuliinilla ja se on selvästi tyypin 2 diabetesta harvinaisempi.

Hoidon tavoitteena terve ja laadukas elämä - nyt ja tulevaisuudessa

Kun hoito on diabetesdiagnoosin jälkeen saatu kohdalleen, elämänlaatu yleensä paranee: olo virkistyy ja mieliala kohenee. Vaalimalla hyviä elämäntapoja, diabeteksen hyvällä hoidolla ja säännöllisillä kontrollikäynneillä ennalta ehkäistään diabetekseen liittyviä lisäsairauksia, eli valtimoiden kovettumista, sekä ongelmia munuaisissa, silmissä ja hermostossa. 

Diabeteksen hoito FSHKY:n alueella:

Tyypin 2 diabetesta sairastavat asiakkaat hoidetaan oman terveysaseman/oman ryhmän aikuisneuvonnan terveydenhoitajan ja omalääkärin toimesta, hoidon tavoitteet ja käynnit sovitaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Perusterveydenhuollon diabetesneuvonnan hoitajalla ja diabetesvastuulääkärillä käyvät osa tyypin 1 sekä monipistoshoitoiset tyypin 2 diabetesta sairastavista asiakkaista. Käynnit toteutuvat yksilöllisen suunnitelman mukaisesti. 

Linkkejä

https://www.diabetes.fi/terveydeksi 

https://www.diabetes.fi/terveydeksi/diabeteksen_ehkaisy/riskitesti