Painonhallinta

Painonhallinnan haasteet, ylipaino ja lihavuus ovat hyvin yleisiä. Ylipaino vaikuttaa terveyteen laajasti kuormittaen tuki- ja liikuntaelimistöä ja rasittamalla insuliini- ja rasva-aineenvaihduntaa. Tämän seurauksena monien sairauksien riski kasvaa, sekä lisäksi lihavuus lyhentää elinikää.

Painonhallinta edistää terveyttä ja voi ehkäistä lihavuuteen liittyvien sairauksien puhkeamista, sekä hidastaa jo puhjenneen sairauden etenemistä. Ylipainoa ehkäistään ja siihen puututaan monipuolisella ruokavaliolla, annoskokojen kohtuullistamisella, säännöllisellä ateriarytmillä ja hyvillä liikuntatottumuksilla.

Valinnat kohdalleen

Jo 5-10 % painonpudotuksella on edullisia vaikutuksia terveyteen ja sairauksien hoitoon. Ylipainon hoitokeinona on ennen kaikkea elämäntapojen muutos monipuolisen ja terveellisen ruokavalion, säännöllisen ateriarytmin, napostelun välttämisen ja liikunnan keinoin. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla vaan elämäntapamuutosta toteutetaan vähitellen ja määrätietoisesti.

Säännöllinen ruokarytmi edistää vireyttä ja hyviä ruokavalintoja, sekä ehkäisee turhan pitkien ateriavälien aiheuttamaa hallitsematonta syömistä. Hyvät ruokavalinnat koostuvat monipuolisesti kasviksista, hedelmistä ja marjoista ja täysjyvätuotteista. Lisäksi tarvitaan pehmeitä kasvikunnan rasvoja ja laadukkaita proteiinituotteita kuten kala, liha, kana ja maitotuotteet.

Monipuolinen liikkuminen tukee ruokavalion ohella painonhallintaa. Kohtuullisesti kuormittavaa kestävyysliikuntaa, kuten reipasta kävelyä on hyvä harrastaa 30 minuuttia päivässä. Lisäksi kaikille suositellaan lihaskuntoharjoittelua esimerkiksi kuntosalilla vähintään kahtena päivänä viikossa.

Apua painonhallintaan

Painonhallintaa askarruttavissa asioissa voit olla yhteydessä oman terveysaseman aikuisneuvonnan terveydenhoitajaan. Yksilöllisessä terveysneuvonnassa tai elämäntapamuutokseen tähtäävällä ryhmällä tuetaan henkilökohtaisia painonhallinnan tavoitteita.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä järjestetään vuosittain ENED (erittäin niukka energinen dieetti)-painonhallintaryhmiä, joissa tarkoituksena on antaa hyvä alku painonpudotukseen, kun kyseessä on vaikea lihavuus. ENE-dieetti on  myös edellytys mahdollisen lihavuusleikkauksen toteutumiseksi.