Eläinlääkäripalvelut

Kunnaneläinlääkärit tekevät tuotantoeläinpraktiikkaa ja terveydenhuoltotyötä sekä tarjoavat peruseläinlääkäripalveluja pieneläin- ja hevospotilaille. Lisäksi kuntayhtymällä on valvontaeläinlääkäri, joka tekee eläinsuojelulain mukaista valvontatyötä. Myös muut virkaeläinlääkärit tekevät eläinsuojelu - ym. virkatehtäviä. Virkaeläinlääkäreiden yhteystiedot ja ensisijaiset tehtävät löytyvät kohdasta Eläinlääkäri, ajanvaraus.

Eläinlääkäreiden toimipisteet ja tehtävät löytyvät kohdasta Toimipisteet ja tehtävät.

Suunnitelma FSHKY:n järjestämistä eläinlääkintäpalveluista sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnasta vuonna 2020 avautuu alla olevasta linkistä.

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2020

Tiedote eläinlääkintähuollon asiakkaille 

Koronatilanteesta COVID-19 johtuva muutos toiminnassa

Ruokavirasto on ohjeistanut kuntia kunnallisten eläinlääkäripalvelujen kriittisten tehtävien turvaamisessa koronavirus COVID-19-erityistilanteessa. Ohjeiden tarkoituksena on myös vähentää väestöön kohdistuvaa tartuntapainetta. 

Kunnallisten eläinlääkäripalvelujen ensisijaisena tavoitteena poikkeusoloissa on varmistaa elintarvikehuoltoa. Tämän vuoksi eläinlääkäripalvelujen resurssit tulee ohjata tuotantoeläinten kiireelliseen eläinlääkäriavun saatavuuden, elintarviketurvallisuuden ja ruokaturvallisuuden varmistamiseen sekä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseen. Tästä syystä joudumme vallitsevassa tilanteessa muuttamaan toimintaamme seuraavalla tavalla: 

  •  Vastaanotolla tulee työskentelemään samanaikaisesti vähemmän eläinlääkäreitä kuin aiemmin, jotta kontaktimäärä ihmisten välillä pienenee. Yritämme näin minimoida riskiä, että koko henkilökunta on yhtäaikaisesti sairaana, jotta voimme turvata jatkossakin vähintään päivystysluontoisen toiminnan.
  • Hoidamme ensisijaisesti kiireelliset tuotantoeläinsairaudet, kiireelliset lemmikkieläintapaukset, terveydenhuoltokäynnit valtakunnallisen terveydenhuolto- ohjelmien ohjeistuksen mukaan ja kiireettömät tuotantoeläintapaukset. Kiireettömät lemmikkieläintapaukset siirrämme mahdollisuuksien mukaan myöhempään ajankohtaan. 
  • Vapaa-ajan asuntojen omistajien (joilla virallinen kotikunta muualla) lemmikki- eläimille annettavaa kiireetöntä hoitoa rajoitetaan resurssien turvaamiseksi. (päivitetty 20.4.2020)

Ohjeita eläinlääkärivastaanotolla asioitaessa ja tilakäyntien järjestämiseen: 

  • Älä asioi kanssamme flunssaisena, jos lähipiirissä on joku oireinen tai olet tullut ulkomailta. Potilaan tuojalla ei saa olla tartuntaan viittaavia oireita. 
  • Alueellamme on vahva suositus maskien käytölle, koska epidemiavaiheessa on siirrytty perustasosta kiihtymisvaiheeseen. Tästä syystä myös eläimen kanssa vastaanotolla käyvän henkilön tulee käyttää maskia. (päivitetty 1.10.2020)
  • Vastaanotolle tuotaessa eläimillä saa olla vain yksi saattaja mukanaan, poikkeustapaukset sovitaan erikseen. Eläinlääkärikäynneistä sovitaan etukäteen soittamalla. Käy soittamassa ovikelloa ja odota ulkona/ autossa, että sinut haetaan sieltä, jos ovi ei heti avaudu. Otamme vain yhden asiakkaan kerralla odotustiloihin.
  • Käsien pesu saippualla 20 s ajan vastaanotolle tultaessa ja lähdettäessä, käsien huolellinen kuivaus ja desinfiointi. 
  • Tuotantotilojen vastuulla on järjestää kaikille vierailijoille puhtaat konepestyt suojavaatteet tai kertakäyttöiset suojavaatteet, mahdollisuus käsienpesuun, kertakäyttöiset paperiset käsipyyhkeet (yhteisten pyyhkeiden käyttö ei ole suositeltavaa), nestesaippua sekä käsien desinfektioaine. Hoitotapahtumassa paikalla ei saa olla henkilöitä, joilla on COVID-19-tartuntaan viittaavia oireita.

Nämä yleiset ohjeet koskevat sekä Jokioisilla että Somerolla sijaitsevia eläinlääkäri- vastaanottoja. Someron vastaanotolla on joitakin tästä ohjeesta poikkeavia käytäntöjä, joista on tarkemmat tiedot vastaanotolla.