Elintarvikkeet ja elintarvikehuoneistot
AJANKOHTAISTA
Aluehallintovirastojen ohje ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta ja valvonnasta
Tämä ohje on tarkoitettu elinkeinonharjoittajien ja ravitsemisliikkeiden henkilökunnan käytettäväksi sekä viranomaisvalvonnan toteuttamiseksi ja siinä kuvataan tartuntatautilain ja sen nojalla annetun asetuksen määrittelemät rajoitukset ravitsemisliiketoiminnalle 1.6.2020 alkaen.
Usein kysyttyä ravintolatoiminnasta (aluehallintovirasto)
Elintarvikkeet
Elintarvikkeiden valvonnassa tärkein tehtävä on turvata terveydellinen laatu ja suojata elintarvikkeiden aiheuttamilta terveyshaitoilta. Terveysvalvonta kattaa elintarvikkeiden valmistuksen, varastoinnin, kuljetuksen, myynnin, käsittelyn ja tarjoilun, sekä elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevien kontaktimateriaalien valmistuksen. Valvonnan yhteydessä tarkastetaan mm. myynti- ja pakkausmerkintöjä sekä säilytys- ja käsittelyolosuhteita.
Terveysvalvonnasta vastaavat kuntayhtymän palveluksessa olevat terveystarkastajat, eläinlääkärit ja terveysvalvonnan johtaja. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymään kuuluvat kaupungit ja kunnat ovat Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Somero ja Ypäjä.
Tiedote valvonnan perusmaksusta
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät
Lisää tietoa elintarvikepakkauksiin; pakkausmerkinnät, pakolliset pakkausmerkinnät
Elintarvikehuoneistot; ilmoitukset ja hakemukset
Ennen elintarvikehuoneiston käyttöönottoa toimijan tulee tehdä aloitusilmoitus.
Elintarvikealan toimijan ilmoitus elintarvikehuoneistosta (uusi toiminta tai olennainen muutos)
Myös toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta sekä toimijan vaihtumisesta on ilmoitettava valvontaviranomaiselle.
Ilmoitus toiminnan keskeyttämisestä, toiminnan lopettamisesta tai omistajan vaihtumisesta
Liikkuvat elintarvikehuoneistot
Toimijan ilmoitus liikkuvasta elintarvikehuoneistosta (uusi toiminta tai olennainen muutos)
Toimijan tiedotus liikkuvan elintarvikehuoneiston aikomuksesta toimia toisella paikkakunnalla
Hakemus tehdään liha-, kala-, kananmuna- ja maitolaitoksista sekä varastolaitoksista. Laitoksen tilat ja toiminta on oltava hyväksytty ennen kuin toiminnan voi aloittaa.
Elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus - kala-alan laitos
Elintarvikehuoneiston ja/tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus - liha-alan laitos
Elintarvikehuoneiston ja/tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus - maitoalan laitos
Elintarvikehuoneiston ja/tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus - muna-alan laitos
Elintarvikehuoneiston ja/tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus - varastolaitos
Alkutuotanto
Alkutuotannon ilmoitus tehdään esim. hunajan myynnistä (enintään 2 500 kg vuodessa) tai raakamaidon myynnistä (enintään 2 500 kg vuodessa) suoraan lopulliselle kuluttajalle.
Lisää alkutuotannosta
Ilmoitus alkutuotantopaikasta
Kontaktimateriaalit
Kontaktimateriaaleja ovat elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvia materiaaleja ja tarvikkeita, jotka jo ovat kosketuksessa (suoraan tai välillisesti) tai jotka on tarkoitettu tulemaan kosketukseen elintarvikkeen kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi elintarvikepakkaukset, kertakäyttöastiat, keittiövälineet, kahvin- ja vedenkeittimet, elintarviketeollisuuden laitteet ja kertakäyttökäsineet. Myös aineet ja tarvikkeet, joita käytetään kontaktimateriaalien valmistuksessa, ovat kontaktimateriaaleja.
Kontaktimateriaaleja markkinoille saattavilla toimijoilla (valmistajat, tukkukauppaa harjoittavat toimijat, maahantuojat ja -viejät) on velvollisuus ilmoittaa toimipaikastaan ja toiminnastaan sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia alan toimijoita siitä riippumatta, mistä kontaktimateriaalista tai – tarvikkeesta on kysymys. Ilmoitusvelvollisuus on tullut voimaan elintarvikelain muutoksen myötä 1.9.2010 ja sillä halutaan varmistaa kontaktimateriaalien turvallisuuden valvonta.