Tuhoeläimet

Tuhoeläimet aiheuttavat monenlaista vahinkoa elintarvikkeille, tuotteille sekä rakennuksille. Lisäksi ne saattavat aiheuttaa terveydellistä haittaa ihmisille ja kotieläimille. Tuhoeläimet likaavat raaka-aineita ja tuotteita ulosteillaan, virtsahapolla, kehräämällään seitillä, toukka- ja kotelonahoilla, kuolleilla yksilöillä sekä jyrsijöiden karvoilla. Puutuholaiset pilaavat puurakenteita ja huonekaluja. Rotat ja hiiret aiheuttavat syömä- ja jyrsintävahinkoja. Tekstiilituholaiset aiheuttavat merkittävää aineellista tuhoa erityisesti luonnonkuiduille.

Tuholaisten torjunnassa ennaltaehkäisy on kaikkein tärkeintä. Asuntojen keittiö- ja pesutilat tulee pitää riittävän puhtaina. Viemärien lattiakaivot ja vesilukot tulee puhdistaa säännöllisesti. Myös ullakot ja kellaritilat tulee pitää siisteinä. Kaikki rakenteelliset viat; reiät, raot, halkeamat, rikkoutuneet viemärikannet jne. tulee korjata nopeasti. Kiinteistöjen jätekatokset tulee pitää siisteinä, roskalaatikoiden tulee olla ehjiä ja niitä on säännöllisesti puhdistettava ja tyhjennettävä riittävän usein.

Ympäristöterveydenhuollosta saa

  • tuhoeläinten tunnistuspalvelua
  • neuvoja ja ohjeita tuholaisten torjunnasta ja
  • tietoa torjunta-aineista ja menetelmistä

Oikeat torjuntamenetelmät ovat edellytys hyvän torjuntatuloksen aikaansaamiseksi. On ehdottoman tärkeätä, että torjunta-aineita käytetään oikein ja tarkoituksenmukaisilla välineillä.