Yleisimmät suu- ja hammassairaudet

Suun terveys on osa ihmisen kokonaisterveyttä. Suun alueen infektioilla on merkitystä yleissairauksien kehittymiselle ja niiden pahentumiselle. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden hammasinfektioiden sekä sydän- ja verisuonisairauksien välillä.

Kokonaisuudessaan suun terveys muodostuu purentaelimen, suun limakalvojen, kiinnityskudosten ja hampaiston terveydestä. Terve suu on edellytys pureskeluun, nielemiseen, makujen aistimiseen ja puhumiseen. Se tuottaa mielihyvää ja auttaa sosiaalisessa kanssakäymisessä

Lasten yleisimmät suun sairaudet

Lasten hampaat reikiintyvät nopeammin kuin aikuisten. Reikiintymisen oireita ovat vihlonta ja kipu. Maitohampaissa reikiintyminen etenee nopeammin kuin pysyvissä hampaissa.

Reikiintymistä aiheuttavat bakteerit tarttuvat syljen välityksellä pieneen lapseen. Tartuntaa pystyy välttämään kun aikuinen pitää huolen, että ei laita esim. lapsen ruokailuvälineitä tai tuttia omaan suuhunsa. Reikiintymisalttiuteen voi vaikuttaa myös välttämällä makeita välipaloja ja juomia. Pienillä lapsilla suuri reikiintymisriski on tuttipulloon laitettu mehu.

Lapsilla yleisiä ovat purennan häiriöt, joita hoidetaan oikomishoidoilla. Suun ja hampaiden tarkastuksen yhteydessä suuhygienisti tai hammaslääkäri tarkastaa purennan ja lähettää lapsen tarvittaessa oikomishoidon erikoishammaslääkärille, joka arvioi hoidontarpeen, suunnittelee hoidon yksilöllisesti ja toteuttaa sen yhteistyössä muiden ammattiryhmien kanssa.

Aikuisten yleisimmät suun sairaudet

Aikuisilla hampaiden reikiintyminen on yleistä. Reikiintymiselle altistaa hampaiden pinnalle päivittäin muodostuva tahmea bakteerikerros eli plakki ja napostelu. Hammaskiille on elimistön kovinta ainetta, mutta silti se voi vaurioitua. Hampaiden reikiintymisellä eli karioitumisella tarkoitetaan kiilteen ja hammasluun hajoamista. Poskihampaiden purupinnat, hampaiden välit sekä ienrajat reikiintyvät kaikkein helpoiten sillä näiden alueiden puhdistaminen on usein hankalaa.

Alkava reikä aiheuttaa tavallisesti hampaassa vihlontaa ja kylmän arkuutta, mutta voi olla myös täysin oireeton. Edetessään karies oireilee hampaan koputus- ja lämpöarkuutena. Myös hammassärky voi viitata edenneeseen kariekseen.

Hampaiden pinnalle päivittäin muodostuva plakki kovettuu hampaan pintaan kovaksi kerrokseksi, jota kutsutaan hammaskiveksi. Muodostunut hammaskivi tulehduttaa ja ärsyttää ientä sekä vaikeuttaa ienrajan puhtaana pitoa. Hammaskiveä voi muodostua sekä ienrajan yläpuolelle että ientaskuun, ikenen alle. Tulehtunut ien on punainen, turvonnut ja vuotaa helposti verta.

Ientulehdus ja syvemmälle edennyt tulehdus eli parodontiitti ovat yleisimmät aikuisten suusairaudet. Iensairaudet ovat bakteeritulehduksia, jotka hoitamattomina voivat johtaa hampaiden kiinnityskudosten vaurioitumiseen ja hampaiden irtoamiseen. Ienverenvuoto hampaiden harjauksen yhteydessä on aina merkki tulehduksesta ja huolellinen hampaiden puhdistaminen aamuin illoin on paras kotihoito sairauden ehkäisyssä ja hoidossa. Tupakointi pahentaa tilannetta ja estää oireiden esiin tuloa, koska se hidastaa ikenien verenkiertoa.