Erityisruokavaliot koulussa

Koululaisen erityisruokavalion tarve ilmoitetaan kouluterveydenhoitajalle. 

Ruokavaliosta keskustellaan kouluuntulotarkastuksessa ennen ensimmäistä luokkaa ja tilanne tarkistetaan vuosittaisissa terveystarkastuksissa. Tarvittaessa oppilas saa allergian, muun sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämän ruuan. Kouluterveydenhoitaja täyttää erityisruokavaliokaavakkeen ja toimittaa sen keskuskeittiöön.

Kun erityisruokavaliota noudattava lapsi vaihtaa koulua Forssan hyvinvointikuntayhtymän alueella, on vanhemman huolehdittava erityisruokavalion tarpeen ilmoittamisesta uuden koulun terveydenhoitajalle. Myös erityisruokavalion muuttumisesta tai poistumisesta tulee ilmoittaa kouluterveydenhoitajalle.

Mikäli erityisruokavaliota noudattava lapsi on poissa sairastumisen, ylimääräisten lomien, muuton tms. syyn vuoksi ilmoittavat huoltajat asiasta koulun keittiön henkilöstölle.

Allergiaruokavalio

  • Allergisen lapsen ruoka-ainerajoituksia voidaan usein purkaa ennen koulun alkamista. Vanhemmat sopivat tästä lasta hoitavan tahon kanssa.
  • Kansallisen allergiaohjelman mukaisesti lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää tule hoitaa välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua.

Uskonnollisiin tai eettisiin syihin perustuva ruokavalio

Uskonnollisista tai eettisistä ruokavalioista ilmoitetaan em. ohjeen mukaisesti.  Uskontoihin liittyviä paaston ajan ruokavalioita ei toteuta eikä ateriapalvelulla ole mahdollisuutta hankkia tai valmistaa eri uskontojen vaatimien käsittelytapojen mukaisia ruoka-aineita tai ruokalajeja. Koululaisille, joiden ruokavalioon eivät kuulu punainen liha, kala ja/tai broileri valmistetaan ensisijaisesti lakto-ovo-vegetaarinen kasvisruoka, joka sisältää maitotaloustuotteita ja kananmunaa.

Lisätietoa