Erityisruokavaliot päivähoidossa

Tarvittaessa lapsi saa allergian, muun sairauden tai eettisen vakaumuksen edellyttämän ruuan. Terveydenhoitaja täyttää erityisruokavaliokaavakkeen ja toimittaa sen keskuskeittiölle.

Kun erityisruokavaliota noudattava lapsi vaihtaa päivähoitopaikkaa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella, on vanhemman huolehdittava erityisruokavalion tarpeen siirtymisestä uuteen hoitopaikkaan. Erityisruokavalion muuttumisesta tai poistumisesta tulee ilmoittaa terveydenhoitajalle.

Mikäli erityisruokavaliolle ei ole tarvetta sairastumisen, ylimääräisten lomien, muuton tms. syyn vuoksi ilmoittavat huoltajat asiasta keittiön henkilöstölle.

Allergisen lapsen ruokavalio

Allergisen lapsen ruoka-ainerajoituksia voidaan usein purkaa. Vanhemmat sopivat tästä lasta hoitavan tahon kanssa. Kansallisen allergiaohjelman mukaisesti lieviä allergiaoireita, kuten ohimenevää suun kirvelyä, kutinaa tai suun punoitusta, ei enää tule hoitaa välttämisellä vaan altistamisella ja vähitellen siedättämällä. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua.

Uskonnollisiin tai eettisiin syihin perustuva ruokavalio

Uskonnollisista tai eettisistä ruokavalioista ilmoitetaan em. ohjeen mukaisesti. Ateriapalvelulla ei ole mahdollisuutta hankkia tai valmistaa eri uskontojen vaatimien käsittelytapojen mukaisia ruoka-aineita tai ruokalajeja. Lapsille, joiden ruokavalioon eivät kuulu punainen liha, kala ja/tai broileri valmistetaan ensisijaisesti lakto-ovo-vegetaarinen kasvisruoka, joka sisältää maitotaloustuotteita ja kananmunaa.

Lasten ruoka-allergioiden käypähoitosuositus