Muu asiointi

Seksitaudit eli sukupuolitaudit

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa  eli seksissä ilman kondomia.

Seksitauteja ovat klamydia, HPV ja kondyloomat, herpes, tippuri, B- ja C-hepatiitti, kuppa ja HIV.

Osa seksitaudeista ei aiheuta mitään oireita, eikä kaikkia voida todeta testeissä, vaan ne todetaan vasta oireiden ilmaannuttua. Tällaisia ovat mm. kondylooma eli visvasyylä  sekä herpes.

Seksitauti on tärkeää hoitaa samanaikaisesti kumppanin kanssa ja ilmoittaa tartunnasta myös mahdollisille muille seksikumppaneille. Näin tartuntaketju saadaan katkaistua.

Ilmaisiin seksitautitesteihin, ohjantaan ja neuvontaan voi hakeutua ottamalla yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajaan.

Gynekologisia sairauksia

Gynekologista tutkimusta suositellaan tehtäväksi aina poikkeavien gynekologisten oireiden tai alavatsavaivojen yhteydessä. Oireista tärkeimpiä ovat ylimääräiset vuodot, nopeasti tulleet muutokset kuukautiskierroissa tai haittaavat alavatsa- tai yhdyntäkivut.

Endometrioosi

Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvon sirottumatauti. Kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Endometrioosi on yleinen sairaus ja tiedetään, että tautiriski on jopa 7-kertainen, mikäli sukulaisella on endometrioosia. Endometrioosi saattaa oireilla jo teini-ikäisenä.

Tavallisin vaiva on alavatsakipu, joka saattaa alkaa jo useampi päivä ennen kuukautisia voimistuen vuodon aikana. Ulostamis- tai virtsaamiskipua voi esiintyä, samoin yhdyntäkipu on tavallinen oire. Endometrioosiin voi myös liittyä vuotohäiriöitä ja lapsettomuusongelmia.

Hoito suunnitellaan oireen ja tavoitteen mukaan. Ensisijaisena hoitona kipuoireita voidaan aluksi hoitaa tulehduskipulääkkeillä ja estrogeenineritystä vähentävillä hormonaalisilla lääkkeillä. Leikkaushoito on aiheellinen, jos oireet ovat vaikeat, eivätkä ne helpotu lääkehoidolla.

Laskeuma

Laskeumia kehittyy ajan mittaan joka viidennelle naiselle ikääntymisen myötä. Emättimen tai kohdun laskeutuminen johtuu niitä paikoillaan pitävien tukikudosten venyttymisestä ja veltostumisesta. Hoitona on lantiolihasten kuntoutus lantiopohjan lihasten säännöllisellä harjoittamisella sekä esimerkiksi emättimeen asetettavat laskeumarenkaat ja paikallinen estrogeenihoito. Vaikeita haittoja voidaan korjata kirurgisesti.

Virtsankarkailu

Virtsainkontinenssi eli virtsankarkailu on tavallinen oire, joka satunnaisena koskee puolta kaikista naisista. Säännöllinen haittaava virtsankarkailu lisääntyy herkästi iän myötä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Synnytyksen jälkeen moni naisista kokee ponnistusinkontinenssia vielä kuukausia synnytyksen jälkeen. Lantionpohjan ohjattu lihasharjoittelu on vaikuttava hoito kaikissa virtsankarkailun muodoissa. Hoidon tavoitteena on parantaa virtsaputken ja lantionpohjan lihasten toimintaa lihasharjoitteilla. Myös kirurgista ja lääkkeellistä hoitoa on saatavilla. Lääkäriin kannattaa hakeutua, kun virtsankarkailu on jatkuvaa  ja se haittaa päivittäistä elämää tai aiheuttaa sosiaalista tai hygieenistä haittaa.

Ohjeet lantionpohjan lihasten jumppaan.

Raskautta suunniteltaessa

Sikiön kehityksen kannalta jo ensimmäiset raskausviikot kuukautisten jäätyä pois ovat herkkää aikaa. Siksi on tärkeätä jo raskauden suunnitteluvaiheessa kiinnittää huomiota hedelmällisyyteen ja sikiön kehitykseen vaikuttaviin tekijöihin.

Raskaus ja lääkkeet
Lääkkeiden turhaa käyttöä tulee välttää raskauden suunnitteluvaiheessa ja raskauden aikana. Äidin hyvinvointi on kuitenkin edellytys myös sikiön hyvinvoinnille, joten käytössä oleva lääkitys mietitään lääkärin kanssa jo raskauden suunnitteluvaiheessa mahdollisimman turvalliseksi sikiön kannalta. Myös lyhytaikaisten lääkekuurien kohdalla kannattaa aina mainita lääkärille, jos raskaus on suunnitteilla tai raskaus on jo alkanut.

Raskaus ja ravinto
Raskauden suunnitteluvaiheessa ja raskauden alettua on tärkeää kiinnittää huomiota painoon, ravinnon laatuun ja monipuolisuutteen, koska perusta lapsen myöhemmälle terveydelle syntyy jo sikiöaikana. Monipuolisen ruokavalion lisäksi suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville naisille foolihappolisää jo pari kuukautta ennen raskauden alkua.

Raskaus ja päihteet
Kaikkien päihteiden käyttö lisää raskaudenajan häiriöiden riskiä ja vaarantaa sikiön terveyden, siksi päihteiden käyttö tulisi lopettaa jo silloin kun suunnittelee raskautta. Runsaasti alkoholia käyttävillä sekä tupakoitsijoilla raskaaksi tuleminen voi kestää kauemmin kuin muilla ja keskenmenoriskikin on heillä suurempi. Alkoholi-altistuminen alkuraskaudessa lisää lapsen kehitysvaurioiden riskiä.

Muuta huomioitavaa
Mahdolliset sukupuolitautitartunnat on syytä pois sulkea jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Kaikki tulevat äidit myös seulotaan raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana kupan, HIV:n, ja hepatiitti B:n osalta.