Oma terveys

Rintojen terveys

Rintarauhanen koostuu rauhaskudoksesta, maitotiehyistä, rasvasta ja sidekudoksesta. Noin 75 % kaikista rintarauhaseen liittyvistä vaivoista on hyvänlaatuisia. Useat niistä ovat hormonaalisen säätelyn alaisia. Suurin osa löytyneistä kyhmyistäkin on siis hyvälaatuisia, sillä rinnoissa voi olla runsaasti sidekudos ja rasvakyhmyjä. Jokainen löytynyt kyhmy ja muu poikkeava muutos rinnassa on kuitenkin hyvä tarkistuttaa. Lääkärin tarkastuksen jälkeen tehdään tarvittaessa lisätutkimuksia.

Rintasyöpä on yleisin syöpä Suomessa. Se voi tulla kenelle tahansa, mutta naisilla se on yleisempää. Rintasyöpään sairastumisvaaraa suurentavia tekijöitä ovat kuukautisten varhainen alkamisikä, myöhään alkaneet vaihdevuodet, lapsettomuus tai ensimmäinen synnytys yli 30-vuotiaana, pitkäaikainen hormonikorvaushoito, ylipaino ja runsas alkoholin käyttö. Rintasyövän ennustetta parantaa sen varhainen toteaminen. Kun tarkastat rintasi säännöllisesti, opit tuntemaan ne ja huomaat, jos niissä tapahtuu muutoksia. Ohjeet rintojen omatarkkailuun.

Jos havaitset rinnoissa poikkeavan muutoksen, ota yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin. Terveydenhoitajalta saat myös ohjausta rintojen omatarkkailuun.

Mammografiaan eli rintojen röntgenkuvaukseen kutsutaan kaikki 50- 69 -vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Tutkimus on maksuton.


Kohdunkaulan syövän tutkimukset

Kohdunkaulan syövän joukkoseulonnassa otetaan papa- näyte  ja papilloomavirustesti HPV .  Jos HPV-testin tulos on positiivinen, tutkitaan myös papa näyte. Jos papa näytteessä on solumuutoksia, harkitaan jatkotutkimusten tarvetta. Lievät muutokset paranevat usein itsestään ajan myötä.

HPV ja sen aiheuttama infektio itsessään ei ole syöpä tai sen esiaste, mutta se on tärkein yksittäinen riskitekijä kohdunkaulan syövän kehittymisessä. Kohdunkaulan solumuutoksia ei esiinny ilman HPV-tartuntaa. Tupakointi on yksi mahdollisen HPV-infektion ja sen aiheuttamien solu- ja kudosmuutosten luonnollista paranemisprosessia hidastava tekijä, muita ovat mm. muut gynekologiset tulehdukset, useat seksikumppanit ja varhainen yhdyntöjen aloittamisikä

Kuntayhtymässämme kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen. Tutkimus on maksuton. Tutkimustulokset ilmoitetaan asiakkaalle kirjeitse kotiin.

Seulontaiän (60 vuotta) jälkeenkin tutkimuksia kannattaa ottaa noin 5 vuoden välein, jos seulontahistorian aikana on hoidettu esiastemuutos.

Nainen voi hakeutua myös oma-aloitteisesti papa-tutkimukseen perhesuunnitteluneuvolaan, jos hänellä on poikkeavia gynekologisia oireita tai hän ei ole käynyt seulonnoissa. Alle 25-vuotiailta ei ole aihetta ottaa papa koetta seulontatarkoituksessa. 20–24-vuotiailta papakoe voidaan ottaa, jos sille on ilmeistä tarvetta esimerkiksi oireiden perusteella. Kun tulos on normaali, seulontaväliksi riittää 5 vuotta.