Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

IHON SAIRAUDET

Ihottumat

Atooppinen ekseema

Atooppinen ekseema on kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, joka ilmaantuu tavallisesti vauvaiässä, rauhoittuu lapsuusvuosien kuluessa, mutta voi pahentua uudelleen aikuisiässä. Sitä kutsutaan maitoruveksi 0–2-vuotiailla ja taiveihottumaksi leikki- ja kouluikäisillä. Murrosikäisillä ja aikuisilla se oireilee useimmin pään alueella ja ylävartalolla

Omahoito

Kosketusihottuma


Allergista kosketusihottumaa eli ekseemaa on kahta päätyyppiä, hidasta ja nopeaa allergiaa.

Hidas allerginen reaktio ilmaantuu 1–7 päivässä sen jälkeen, kun allergiaa aiheuttava aine (allergeeni) on ollut kosketuksissa ihon kanssa. Hitaan allergian aiheuttajia ovat muun muassa nikkeli, hiusten kestovärinä käytettävä parafenyleenidiamiini, hygieniatuotteiden ja pesukemikaalien säilyte metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinoni, kaksikomponenttiliimojen, -maalien ja -pinnoitteiden epoksihartsi, rakennekynsien metakrylaatit sekä hajusteet.

Nopea ihoallergia tuntuu ja näkyy parinkymmenen minuutin kuluttua siitä, kun allergeeni on koskettanut ihoa. Oireena voi olla kosketusnokkosihottuma tai altistuksen toistuessa ekseema. Nopea allergia tulee esimerkiksi ruoka-aineista, ja luonnonkumista.

Omahoito

Allerginen kosketusekseema parantuu muutamassa viikossa periaatteessa sillä, että varotaan kosketusta allergian aiheuttajaan (allergeeniin).  Ihottuma voi kroonistua, jolloin oireet jatkuvat, vaikka allergeenia vältetään. Kroonisen allergisen ihottuman aiheuttajia ovat muun muassa kumikemikaalit. Hydrokortisonivoide nopeuttaa ihottuman parantumista

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Lääkärin tutkimus on paikallaan, kun epäillään jonkin tietyn työn tai aineen aiheuttavan tai pahentavan ihottumaa. Allerginen käsiekseema pyrkii kroonistumaan kolmessa kuukaudessa. Sen takia hoitoon hakeutumista ei pidä vitkutella.

Nokkosihottuma

Nokkosihottuma koostuu ihosta kohoavista, nokkosen polttamaa muistuttavista paukamista, joiden läpimitta vaihtelee parista millimetristä pariinkymmeneen senttimetriin ja jotka vaihtavat paikkaa ihoalueelta toiselle. Paukamat nousevat yleensä muutamassa kymmenessä minuutissa ja painuvat pois parissa tunnissa, kuitenkin aina 24 tunnin kuluessa. Paineurtikariassa ei useinkaan nähdä selvää paukamaa, vaan alueella on yhtenäinen turvotus. Nokkosihottuman paukamat kutiavat tullessaan kovasti. Kutina loppuu, kun ne alkavat painua pois.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Ihon vammat

Haavat

Useimmat pinnalliset, alle 2cm kokoiset, siistireunaiset vartalon ja raajojen haavat voidaan hoitaa kotona. Haava on suljettava kuuden tunnin kuluessa, sulkemisen viivästyminen lisää tulehdusriskiä. Jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo tulee tarkistaa. Se tehostetaan kymmenen vuoden välein.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos

Paleltuma

Paleltumavamman merkkejä ovat kipu, pistely ja ihon muuttuminen valkoiseksi. Vaikeassa vammassa iho muuttuu kuivaksi, kovaksi ja voi halkeilla sekä on tunnoton.

Paleltuman jälkioireiksi voi jäädä tuntohäiriöitä, nivelkipuja ja kylmänarkuutta. Ennaltaehkäisyssä on tärkeää riittävä, kosteutta eristävä vaatetus ja nestehukan välttäminen.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos

Palovamma

Palovamman voi aiheuttaa lämpö, syövyttävä kemikaali, säteily tai sähkö. Palovamma on sitä syvempi, mitä kuumempi tai pidempi altistuksen kesto on.

  1. asteen palovammassa iho on kipeä ja punoittaa, mutta tunto säilyy ennallaan. Paranee nopeasti.

  2. asteen palovammassa ihon pintakerros vaurioituu pahemmin, vamma ulottuu syvempään ihoon. Oireina ovat iholle tulevat rakkulat, ihon arkuus, punoitus ja kipu. Paraneminen tapahtuu yleensä parissa viikossa ja siihen voi liittyä pieni tulehdusriski.

  3. asteen palovammassa vaurio ulottuu syvemmälle ihonalaisiin kudoksiin, iho on eloton ja väriltään vaalea, harmaa tai mustunut. Kipua ei juuri tunnu hermopäätteiden vaurioitumisen takia. Tulehdusriski on todella suuri. Nämä palovammat paranevat hitaasti ja niistä jää aina arpi. Kolmannen asteen palovamma on aina lääkärin hoitoa vaativa vamma.

Pinnalliset palovammat, joissa palovamma aiheuttaa ihoon punoitusta, voidaan hoitaa kotona.

Omahoito

Jos vaurioalue on laaja tai potilaalla on häiriöitä verenkierrossa tai hengityksessä, soita hätänumeroon 112


Ihon muut vaivat

Hyönteisen puremat

Reaktiot hyönteisen pistoon tai puremaan vaihtelevat yksilöstä toiseen ja riippuvat useista tekijöistä: piston tai pureman sijainti, onko hyönteinen ruiskuttanut myrkkyjä tai ärsyttäviä aineita ja miten ihminen niihin yksilöllisesti reagoi.

Toiset eivät saa juuri mitään reaktiota puremakohtaan, kun taas toisilla puremakohta voi turvota huomattavasti.

Pisto tai purema aiheuttaa useimmiten nopean paikallisen reaktion, johon liittyy tulehduksen merkkejä kuten lämpöä, turvotusta, kutinaa ja jonkin verran kipua piston tai pureman kohdassa.

Pisto tai purema suussa tai kaulassa voi kuitenkin olla hengenvaarallinen, mikäli siihen liittyy paljon turvotusta. Se voi aiheuttaa hengitys- ja nielemisvaikeuksia ja on hoidettava kiireellisesti päivystyksessä. Tämä tunnetaan nimellä anafylaktinen reaktio ja se on hengenvaarallinen. Siksi on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Känsä

Känsä on tiivistä sarveismassaa, jota iho tekee suojautuakseen hankausta tai painetta vastaan. Sellainen on tavallisesti päkiässä, joskus varpaassa tai varvasvälissä, harvemmin muualla jalkapohjassa. Tavallisen känsän kohta tuntuu aluksi paksulta. Kun se kasvaa sisäänpäin ja paine alkaa kohdistua alla olevien luiden kalvoon, känsä muuttuu kivuliaaksi. Ihminen muuttaa kävelytapaansa ja uusien känsien mahdollisuus lisääntyy. Känsä ei katoa itsekseen, vaikka paine häviäisikin. Pehmeä känsä on useimmiten viimeisessä varvasvälissä joko pikkuvarpaassa tai 4. varpaassa, joskus molemmissa. Paksuntuessaan pehmeät känsät muuttuvat kivuliaiksi.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Molluska

Oireet: Ontelosyylä on parin millimetrin läpimittainen ihon värinen näppylä, jonka keskellä voi nähdä pienen kuopan, "navan”. Syyliä on joskus vain muutama, tavallisesti kymmeniä tai satoja. Niitä on eniten ohuilla ihoalueilla, kuten kyynärtaipeissa, reisissä ja polvitaipeissa. Syylien parantuessa osa niistä tulehtuu. Tulehtunut molluska kutiaa usein, mutta tulehtumaton hyvin harvoin. Tulehdus ja kutina ovat parantumisen merkkejä. Joskus tulehtumisen syynä on bakteeri-infektio.

Omahoito

Jos lapsella on vain muutama syylä, ne parantuvat, kun syylän rikkoo neulalla tai pinsetillä. Kymmenet ja sadat syylät jätetään rauhaan odottamaan niiden parantumista itsestään. Jos syylät tulehtuvat voimakkaasti, niitä voi hoitaa viikon verran antibakteerisella voiteella. Ontelosyylävirukset ovat niin yleisiä, ettei tartuntaa voi tavallisesti välttää.

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Ontelosyylien takia ei tarvitse käydä lääkärissä. Sairaanhoitajan vastaanotolla kannattaa kuitenkin käydä, jos diagnoosi on epävarma. Sairaanhoitaja voi poistaa yksittäiset syylät ns. molluskapinsetillä tai puhkaisemalla niiden katot terävällä neulalla. Lapsilla voidaan käyttää puudutusvoidetta 30 min–2 tuntia ennen toimenpidettä.

Märkärupi

Tavallisesti suupieleen tai nenän sierainaukkoon ilmestyy ohutseinäinen rakkula, joka yleensä ehtii puhjeta, ennen kuin rakkulaa ehditään huomata. Rakkulan pohja erittää kudosnestettä, joka kuivuu kellertäväksi karstaksi tai ruveksi. Rakkulat ja ruvet leviävät parissa päivässä laajalle. Paikalliset imusolmukkeet turpoavat usein ja alkavat aristaa.

Omahoito

Pienialaisessa märkäruvessa (alle kuusi neliösenttimetriä) riittää paikallishoito antibioottivoiteella (neomysiinin ja basitrasiinin yhdistelmä), jota saa apteekista ilman reseptiä. Voidetta laitetaan kahdesti päivässä saippuapesun jälkeen noin viikon ajan. Päiväkodeissa ja joskus kouluissakin tartuntavaaraa vähennetään hyvällä hygienialla, johon kuuluu saippuapesut, käsidesinfektiohuuhteiden käyttö.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Lääkäriin on syytä hakeutua 1–3 vuorokauden sisällä päiväaikaan jos märkärupi leviää yli kuuden neliösenttimetrin alueelle. Hoitona on antibioottivoiteen lisäksi 7–10 vrk kestävä suun kautta annettava antibioottikuuri. Antibiootti valitaan tarvittaessa bakteeriviljelyn tuloksen perusteella.

Punkki

Ihossa on näkyvissä kiinni oleva punkki tai punkin osa. Puremakohta on kipeä. Mikäli punkki on pistänyt aiemmin ja itsestään irronnut iholla saattaa olla punoittava rengas puremakohdan ympärillä.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Ruusu

Ruusun ensioireita ovat pahoinvointi, päänsärky ja yleinen huonovointisuus. Muutaman tunnin kuluttua nousee äkillisesti kova kuume ja vasta sen jälkeen tavallisesti toinen sääri alkaa punoittaa ja turvota. Seuraavan puolen vuorokauden kuluessa iholle on noussut vihaisen punainen, turvonnut, arka alue, jossa saattaa olla nesterakkuloita ja verenpurkaumaa. Ruusu voi edetä vakavaksi yleisinfektioksi. Yleisoireet voivat olla toisinaan myös lieviä kuten esimerkiksi toistuvassa kasvojen ruusussa. Ruusua aiheuttavat bakteerit: A- tai G-ryhmään kuuluva beetahemolyyttinen streptokokki ja stafylokokki.

Omahoito

Ruusualuetta voi viilentää kylmällä kääreellä. Tärkeintä on hakeutua tutkimuksiin terveyskeskukseen.

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Turvotusta hoidetaan lentosukalla, kompressiosukalla tai kompressiosidoksella usean viikon ajan, tarvittaessa pysyvästi.

Sieni-infektiot

Ihmisille ihon sienitauteja aiheuttavat sienet ovat joko hiivasieniä (candida-laji) tai rihmasieniä (Trichophyton- tai Epidermophyton-lajit). Pääsääntöisesti sienitauti tulisi varmistaa sieniviljelyllä ennen hoidon aloittamista. Erityisen tärkeä sieniviljely on kynsisienitapauksissa. Ihon sienitautien hoidon valinta riippuu jossain määrin taudin aiheuttajasta, mutta myös ihottuman sijainnista. Tunnetuin hiivasienen aiheuttama tauti on suun sammas. Antibioottikuurin seurauksena ilmaantuva emätintulehdus on myös varsin yleinen. Iholla hiivasieni aiheuttaa yleensä ihottuman taivekohdissa (rintojen alla, nivuksissa, sormien väleissä ja vatsan ihopoimuissa).

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Kynsisienen määritystä varten voidaan ottaa kynsisieninäyte sairaanhoitajan vastaanotolla. Lääkäri arvioi tarvetta reseptisienilääkkeelle sitkeissä sieni-infektioissa.

Syyhy

Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki. Syyhyn pääoire on kova iltakutina. Ihossa ei näy alkuvaiheessa juuri mitään. Kutinan ja raapimisen jatkuessa etenkin sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin, pikkulapsilla myös jalkapohjiin, ilmestyy punkkinaaraan kaivamia, 0,5–1 cm:n pituisia käytäviä, joiden toisessa päässä punkin voi erottaa pienenä harmaana pisteenä. Raapimisen seurauksena iho voi tulehtua (infektoitua), jolloin oikean diagnoosin teko vaikeutuu.

Omahoito

Hoidon jälkeinen kutina voi jatkua 2–4 viikkoa; sitä rauhoitetaan ilman reseptiä apteekista saatavalla kortisonivoiteella. Jos kutina pitkittyy, on syytä epäillä hoidon epäonnistumista.

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Lääkäriin on syytä mennä lähiviikkojen aikana, jos diagnoosi on epävarma tai jos syyhyhoito ei lopeta kutinaa 2–4 viikossa tai jos jo rauhoittunut kutina alkaa uudelleen. Syyhyn leviämistä voi ehkäistä parhaiten siten, että lapsen syyhystä ilmoitetaan heti päiväkotiin tai kouluun.

Syylät

Tavallisia syyliä on yleensä käsissä ja jaloissa, joskus kasvoissa ja muuallakin kehossa. Niiden aiheuttajat ovat HP-viruksia (human papillooma virus), joita tunnetaan toista sataa erilaista. Niistä ainakin kuusi erilaista aiheuttaa tavallisia syyliä. Yhdessä syylässä saattaa olla kahtakin eri virusta. Niiden itämisaika vaihtelee parista viikosta ainakin kahdeksaan kuukauteen. Syylät häviävät useimmiten ilman hoitoa, sillä elimistö tekee viruksia vastaan vasta-aineita. Aluksi syylä on ihonvärinen kohouma, joka kasvaa ja muuttuu karheaksi. Vanhimmat ja suurimmat syylät halkeilevat, ja ne saattavat olla hyvinkin kipeitä. Käsissä syylät leviävät usein kynsien vieruskudoksiin. Kynsien pureskelu ja kynsivallien nyppiminen edesauttavat kynnenvierussyylien kehittymistä.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Jos jalkapohjien syylät haittaavat liikkumista tai käsien syylät ovat kipeitä tai haittaavat kosmeettisesti, voi varata ajan sairaanhoitajan vastaanotolle, jossa voidaan tarvittaessa jäädyttää syylä sarjahoitona. Tarvittaessa lääkärin vastaanotolle, mikäli vaiva kroonistuu, eikä omahoito tai sairaanhoitajan antama hoito tehoa ja syylät kivuliaita.

Täit

Päätäi on tuskin silmällä nähtävä, 2–3 mm pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. Täin munia, saivareita, näkee toisinaan kulmakarvoissa ja silmäripsissä. Päätäi puree hiuspohjaan ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä ja ne punoittavat selvästi. Raapiessa päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektio, märkärupi.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Lääkäriin hakeudutaan, jos itsehoito on toteutettu huolella, eikä se ole auttanut. Tyhjiä, valkeita munankuoria voi jäädä paikalleen hiuksiin joskus kuukausiksi eivätkä ne ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Lääkärin keinoja on mm. suun kautta annosteltava ivermektiini.

Vyöruusu

Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama paikallinen infektio yleensä yhden, harvoin kahden tai kolmen vierekkäisen hermon hermottamalla alueella. Vyöruusu voi tulla minkä tahansa tuntohermon hermottamalle alueelle toiselle puolelle kehoa. Yleisin se on vartalolla ja kasvoissa. Kasvohermojen alueella esiintyessään se saattaa infektoida silmän ja aiheuttaa rakkuloita myös suun ja nielun limakalvoon. Neljällä viidestä potilaasta ensimmäinen oire on kipu ja särky. Ne alkavat 1–8 vuorokautta ennen kuin iho alkaa punoittaa ja siihen nousee muutaman millimetrin läpimittaisia kirkkaita rakkuloita. Rakkulaihottuma on toispuoleinen eikä ylitä vartalon keskiviivaa. Sairauden tunnetta ja lämmönnousua on useilla. Rakkulat lisääntyvät joitakin päiviä, jopa viikon ajan. Niiden määrä vaihtelee muutamasta satoihin. Rakkulat sameutuvat, rupeutuvat ja sitten parantuvat 4–6 viikon aikana. Joissakin tapauksissa rakkuloita ei ilmesty lainkaan.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

 

Sivu päivitetty: 28.10.2016
 
 
 
login Synergia Foxy