Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

KORVA-, NENÄ- JA KURKKUVAIVAT

Korvakipu

Tavallisin syy korvan kipuun on korvatulehdus.

Omahoito

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Korvavaha

Korvakäytävän rauhaset erittävät vahaa, joka suojaa käytävän ihoa. Vaha kulkeutuu normaalisti korvakäytävän suulle ja putoaa kuivuttuaan pois. Usein tukkiutumisen syynä on korvan kaivaminen, jolloin vaha ei poistu vaan se työntyy tiiviiksi tulpaksi.

Omahoito ja vahatulppien ennaltaehkäisy

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Korvahuuhtelu terveydenhuollon ammattilaisen suorittamana on tarpeen vain, mikäli omatoiminen korvan hoito ei syystä tai toisesta onnistu

Kurkkukipu ja äänenkäheys

Nielutulehduksen tyyppilöydös on punoittava nielu. Joidenkin virusinfektioiden yhteydessä nielussa saattaa näkyä rakkuloitakin. Yleisimpiä kurkkukivun syitä ovat nielun tulehdukset ja nenän tukkoisuuden aiheuttama nielun kuivuminen. Kurkun kipua voi aiheuttaa mikä tahansa limakalvoja ärsyttävä tekijä; tupakka, pölyt ja kemikaalit. Nielun tulehdus voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama. Antibiooteista ei ole hyötyä virusperäisen nielutulehduksen hoidossa.

Omahoito

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Nenäverenvuoto

Nenäverenvuoto on peräisin nenän limakalvon verisuonista. Se voi alkaa itsestään tai sen voi aiheuttaa esimerkiksi flunssa, aivastaminen, nenän kaivaminen, nenään kohdistunut isku, limakalvojen kuivuminen ja saunominen. Korkea verenpaine voi altistaa nenäverenvuodolle.

Nenäverenvuodon ennaltaehkäisy riippuu sen syystä. Kuivia nenän limakalvoja voi kostuttaa apteekista saatavilla A-vitamiinitipoilla tai seesamiöljyllä. Herkästi nenäverenvuotoja saavan tulee välttää nenän kaivamista ja voimakasta niistämistä.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos

 

Sivu päivitetty: 10.10.2016
 
 
 
login Synergia Foxy