Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

KYNSIOIREET

Kynsivallin tulehdus

Kynsivallintulehduksessa kynsivalli tulehtuu, turpoaa ja irtoaa kynnestä. Kynsien leikkaaminen hyvin lyhyeksi voi johtaa siihen, että kynsi kaivautuu kynsivallin sisään. Kynsivallintulehdus voi olla kynnen sivuilla olevassa reunavallissa tai kynnen juuren suojana olevassa kynsinauhassa. Varpaissa sisään kasvaneen kynnen syynä voi olla ahtaat jalkineet tai muuten varpaisiin kohdistuva paine.

Omahoito ja ennalta ehkäisy

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Kynsisieni

Kynsisilsa on yleisin varpaankynsissä, muutamassa kynnessä kerrallaan. Sormessa se on harvinainen ja sormien kynsimuutosten takana on yleensä muu sairaus kuin silsa. Sormien kynsisilsan yhteydessä sieni-infektio todetaan lähes poikkeuksetta samanaikaisesti varpaiden kynsissä ja varvasväleissä tai jalkaterän ihossa. Lapsilla kynsisilsa on hyvin harvinainen, mutta iän mukana se yleistyy. Ikääntyneillä kynsien hoitotulokset ovat huonommat kuin nuorilla

Tavallisimmin kynsisilsa alkaa kynnen kärki- tai sivuosien juosteisista, kellertävistä värimuutoksista. Täältä kynsisilsa etenee kohti kynnen keskustaa ja tyveä. Edetessään kynsisilsa paksuntaa ja haurastuttaa kynttä

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos

Irtoava kynsi

Kynnen irtoamisella (onykolyysillä) tarkoitetaan kynnen irtoamista kynnen kärjestä lähtien.

Useimmat potilaat ovat naisia, joilla kynsilevy on ohuempi ja pehmeämpi kuin miehillä. Yleensä syytä kynnen irtoamiseen ei tiedetä. Joskus se liittyy muihin tiloihin ja tauteihin, esimerkiksi psoriaasiin, kilpirauhasen toimintahäiriöön, anemiaan, diabetekseen, atooppiseen ekseemaan ja punajäkälään. Toistuva manikyyri (kynsien alustojen puhdistaminen), märkä työ sekä kynsilakka ja sen poistoaine edesauttavat onykolyysin kehittymistä. Sitä esiintyy myös raskauden aikana. Onykolyysi liittyy joskus muun sairauden takia annettuun lääkehoitoon, esimerkiksi tetrasykliinikuuriin tai A-vitamiinin johdoksiin, kuten isotretinoiiniin tai asitretiiniin. Onykolyysissä saattaa olla mukana hiivaa (Candida albicans) ja bakteereita. Onykolyysiä on joskus jo aivan pienillä lapsilla, jolloin sen syy on yleensä tuntematon.

Kynsilevy irtoaa kärjestä itsekseen. Pienialainen irtoaminen ei ole kivulias, mutta laaja-alaisissa on usein särkyä ja kynnen alle voi pesiytyä infektio. Irronnut osa voi muuttua ajan kanssa kellertäväksi tai muuta kynttä tummemmaksi. Värinmuutos voi johtua vähäisestä infektiosta tai taudista, esimerkiksi psoriaasista. Diagnoosi selviää katsomalla. Mahdollisten taustatekijöiden vuoksi joudutaan joskus tekemään muita tutkimuksia. Bakteeri- tai hiivaviljely on harvoin tarpeen. Joskus sieniviljely on aiheellinen. 

Omahoito

 Ota yhteys terveydenhuoltoon

 

Sivu päivitetty: 10.10.2016
 
 
 
login Synergia Foxy