Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

ROKKOTAUDIT

Parvorokko

Parvorokko on parvoviruksen aiheuttama rokkotauti, jossa poskiin ilmaantuu aluksi voimakas punoitus. Punoitusta seuraa muutamassa päivässä ihottuma, joka vähitellen muuttuu verkkomaiseksi kuvioitukseksi etenkin raajoissa. Ihottuma kestää tyypillisesti 3–7 vrk, mutta voi hävitä ja ilmaantua uudestaan. Osalla potilaista on myös kuumetta, päänsärkyä ja yskää tai nuhaa. Oireet edeltävät ihottuman ilmaantumista. Joskus vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla esiintyy myös nivelvaivoja ihottuman häviämisen jälkeen.

Omahoito

Enterorokko

Enterorokkoa ilmenee loppukesällä ja syksyllä kuumetautina, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla kuten pakaroissa. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Lapsilla voi ilmetä myös nielukipua ja vatsavaivoja. Taudin aiheuttaa enterovirus.

Omahoito

Enterorokon itämisaika on 3–7 vrk tartunnasta. Virus tarttuu sekä hengitystie-eritteiden että ulosteen välityksellä, joten käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä. Erotuksena vesirokkoon enterorokko ei aiheuta yleensä kutinaa ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin. Rakkulat voivat olla kovasti kutisevia. Varsinkin taudin alkuvaiheessa enterorokon erottaminen vesirokosta voi joskus olla hankalaa. Paranemisvaiheessa iho voi hilseillä.

Vesirokko

Vesirokko on herpesviruksiin kuuluvan vesirokkoviruksen (varicella-zoster virus) aiheuttama kuumetauti. Tyypillisesti iholle ilmestyy punoittavia ja kutisevia paukamia, jotka muuttuvat muutamassa tunnissa rakkuloiksi. Rakkulat usein rikkoutuvat tai painuvat keskeltä kasaan ja arpeutuvat parin päivän kuluessa. Uusia rakkuloita muodostuu yleensä noin 3–4 päivän ajan. Rakkuloita ilmaantuu vartalolle, mutta myös hiuspohjaan ja suun limakalvolle. Vesirokon oireet voivat olla lieviä ja siinä tapauksessa tauti ilmenee vain muutamana ihorakkulana.

Omahoito

Kihomadot

Infektio saadaan, kun madonmunia niellään. Yksikin muna voi aloittaa infektion. Munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin nähdä. Ne säilyvät ympäristössä useita päiviä tartuttavina. Yleisimmin kihomato todetaan, kun aletaan tutkia peräaukon tai välilihan kutinaa. Kihomadot ilmaantuvat peräaukolle yöaikaan ja usein nukkuessa.

Omahoito

Suomessa myydyistä lääkkeistä kihomatoon tehoavat itsehoitovalmisteena saatava pyrviini ja lääkärin määräyksen tarvitseva mebendatsoli. Kerta-annos on tehokas, mutta hoito uusitaan kahden viikon päästä, jotta omasta madosta lähtenyt infektiokierre saadaan katkaistuksi. Yleensä koko perhe, myös oireettomat jäsenet, neuvotaan hoitamaan yhtä aikaa oireettomien kantajien puhdistamiseksi. Usein myös alusvaatteet ja liinavaatteet kehotetaan pesemään lääkehoitopäivänä niihin mahdollisesti joutuneiden munien poistamiseksi. Jos oireet häviävät, mitään jälkikontrollia ei tarvita.

Ota yhteys terveydenhuoltoon

 

Sivu päivitetty: 28.10.2016
 
 
 
login Synergia Foxy