Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

SILMÄOIREET

Silmätulehdus (sidekalvotulehdus)

Silmätulehdus (sidekalvotulehdus) on silmän uloimman osan tulehdus. Niitä esiintyy usein ylähengitystieinfektion tai muun sairauden yhteydessä. Silmä vetistää, vuotaa rähmää, punoittaa ja kirvelee. Lievä sidekalvotulehdus voi hoitua itsestään muutamassa päivässä ilman lääkehoitoa

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos

Allerginen silmätulehdus

Allergisen silmätulehduksen oireita ovat silmien kutina, polttelu, roskan tunne, valonarkuus, vetistys ja lievä rähmiminen. Useimmiten samalla on myös muita allergiaoireita, kuten allergista nuhaa.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos

Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyys voi johtua kyynelnesteen vähyydestä, silmien ärtymisestä jonkin muun sairauden vuoksi tai jostakin lääkkeestä. Oireita ovat silmien kirvely, punoitus ja roskan tunne. Silmät voivat myös rähmiä ja vetistää.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos

Näärännäppy ja luomirakkula

Näärännäppy tarvitsee yleensä hoidoksi antibioottia sisältävät silmätipat. Älä puristele sitä, jotta tulehdus ei leviä. Ota yhteyttä terveysasemallesi.

Näärännäppy on äkillinen silmän ylä- tai alaluomen talirauhasen tulehdus. Luomen reunaan tai sen sisään kehittyy aristava, punoittava ja turvonnut kohta, joka voi vuotaa märkää. Koko luomi voi punoittaa ja turvota. Näärännäppyä voi seurata luomirakkula, joka on kovan tuntuinen, vähitellen suureneva, talia ja tulehdussoluja sisältävä patti luomessa. Se on yleensä kivuton ja aristamaton.

Hoito

Luomirakkula paranee usein itsestään muutamassa kuukaudessa

Punainen silmä

Punainen silmä voi aiheutua monesta eri syystä. Punoitus johtuu verisuonten laajentumisesta tai verenvuodosta. Yleisintä on silmän valkoista osaa suojaavan sidekalvon punoitus, joka voi aiheutua esimerkiksi valvomisesta, alkoholin käytöstä tai silmien kuivumisesta. Myös silmätulehdukset, allergia ja roska silmässä aiheuttavat punoitusta. Toisenlaista punoitusta liittyy sidekalvon alaiseen verenvuotoon, sugillaatioon, jolloin itsestään tai esimerkiksi ponnistelun jälkeen silmässä näkyy kirkkaanpunainen alue tai koko silmän valkoinen osa punoittaa.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Roska silmässä

Roska silmässä aiheuttaa kipua, valonarkuutta ja voimakasta vetistystä. Usein silmä punoittaa ja luomet voivat turvota ärsytyksen vuoksi. Näkö voi sumentua, jos roska on näön kannalta keskeisellä alueella.

Omahoito

roskan poistuttua epämukava tunne silmässä voi jatkua useamman tunnin ajan

Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos

 

Sivu päivitetty: 28.10.2016
 
 
 
login Synergia Foxy