Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

SUOLISTOVAIVAT

Ummetus

Ummetus on yleinen vaiva. Aikuisella ummetusta voi aiheuttaa esimerkiksi riittämätön nesteen saanti, lääkkeet, vähäkuituinen ruoka ja liikunnan puute.

Normaali suolentoiminta harvenee ja/tai vaikeutuu suhteessa tavanomaiseen yksilölliseen suolen toimintaan.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Ilmavaivat

Suurin osa ruoansulatuskanavan kaasusta syntyy paksusuolessa majailevien bakteerien tuottamana. Kaasua voi joutua mahaan ja sieltä suolistoon myös nielemällä.

Tavallista runsaampi suolikaasun määrä johtuu useimmiten ravinnon laadusta. Esimerkiksi palkokasveissa on aineita, jotka kulkevat ohutsuolen läpi bakteerien ravinnoksi, jolloin kaasun määrä lisääntyy. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeria joutuu paksusuoleen, minkä seurauksena on ilmavaivoja. Joskus ilmavaivojen takana on ohutsuolen imeytymishäiriö, joista yleisin on keliakia.

Omahoito

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon

Pahoinvointi ja oksennus

Pahoinvointi ja siihen liittyvä oksentelu ovat tavallisia oireita, joita jokaisella on joskus elämänsä aikana. Lähes kaikki äkisti alkaneet oksennus-/ripulitaudit paranevat itsestään 1–3 päivässä.

Yleisin oksennusten aiheuttaja on äkillinen suoliston tulehdus. Oksennukset alkavat äkisti, ovat usein rajuja ja koostuvat normaalista mahansisällöstä tai sapensekaisesta vihertävästä nesteestä. Samaan aikaan on yleensä vesimäistä ripulia, vatsan kouristuksia ja usein kuumetta.

Nestevajausmerkkejä ovat virtsamäärien vähentyminen, kielen ja ihon kuivuus, yleistilan heikkous tai silmät ovat kuopalla sekä ihon palautuminen painaessa on heikentynyt.

Omahoito

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Pienten lasten ja iäkkäiden kohdalla on hakeuduttava herkemmin hoitoon!

Ripuli

Yleisin syy on virustauti ja se paranee itsestään. Syynä voi olla myös antibioottikuuri, jolloin suoliston

bakteerikanta on epätasapainossa, siksi antibioottikuurin aikana on hyvä nauttia maitohappobakteerivalmisteita.

Ripulille on tyypillistä useat löysät ulosteet vuorokauden aikana, tilapäiset vatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu

Nestevajausmerkkejä ovat virtsamäärien vähentyminen, kielen ja ihon kuivuus, yleistilan heikkous tai silmät ovat kuopalla.

Omahoito

aikuisella on yli 3 litraa/vrk.

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Pienten lasten ja iäkkäiden kohdalla on hakeuduttava herkemmin hoitoon!

Peräpukamat

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Ne ovat yleisiä, vaarattomia ja paranevat yleensä itsestään, mutta uusiutuvat valitettavasti usein.

Tavallisimpia syitä pukamiin ovat ummetus, istuminen pitkään paikallaan, ylipaino ja raskaus.

Ihmisillä on peräaukon sisäpinnalla kolme limakalvon paksunnosta, jotka auttavat pitämään aukon tiiviinä. Paksunnoksissa on verisuonia, ja niillä on kyky painua kokoon ja laajeta. Jos ulostamisesta tulee ponnistelua, peräaukon tukikudos höltyy ja laskimot laajentuvat.

Ummetuksella on siksi usein osansa pukamien synnyssä, mutta niitä voi syntyä ilman ummetustakin.

Usein peräpukamat ovat oireettomia. Yleisin oire on kuitenkin kirkkaan punainen verenvuoto. Verta jää usein ulosteeseen ja vessapaperiin. Pukamat oireilevat joskus myös kutisemalla. Kivuliaiksi pukamat käyvät, kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai peräaukkoon tulee haavauma. Näissä tapauksissa peräpukamamöykky voi luiskahtaa peräaukosta ulos.

Omahoito

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon

 

Sivu päivitetty: 28.10.2016
 
 
 
login Synergia Foxy