Suojavaatteet

Työntekijöiden ja opiskelijoiden suojavaatekäytäntö potilastyössä 

Työnantaja järjestää työntekijöilleen suojavaatetuksen toiminnan laadulle välttämättömän hygienian, puhtauden ja siisteyden ylläpitämiseksi.

Työasu viestii ammattitaidosta, siisteydestä, luotettavuudesta ja hygieenisyydestä. Työasuun kuuluvat työpuku tai työtakki, sukat ja jalkineet.

Suojavaatteen käytössä huomioitavaa:

  • Suojavaatteen tulee peittää alla olevat omat vaatteet, jotta hygieenisyys ja puhtauden ylläpitäminen ei vaarannu. (esim lääkäritakki)
  • Suojavaatteen alla ei tule käyttää pitkähihaista paitaa, mikäli toiminta edellyttää aseptista työskentelyä
  • Suojavaatteen pitää olla sopivan kokoinen ja puhdas. Potilasvaatteet eivät kuulu työasuun
  • Silloin, kun suojavaatteeseen ei kuulu päähinettä, voi työntekijä käyttää (kulttuurin vaatimaa) omaa tai työnantajan tähän tarkoitukseen varaamaa tai sitä vastaavaa muuta päähinettä
  • Työkenkien valinnassa tulee huomioida hygieenisyys, työturvallisuus- ja työsuojelulliset ohjeet
  • Suojavaatteissa saa kulkea ainoastaan sairaala-alueella

Pesuun laittaessa taskut tyhjäksi ja nimineula pois !

Muut satunnaisesti osastolla kävijät käyttävät suojatakkia (sosiaalityöntekijät, puheterapeutit, toimintaterapeutit)

FSHKY järjestää ja huoltaa opiskelijoiden suojavaatteet. FSHKY:n sairaalan suojavaatevarasto sijaitsee Forssan sairaalan K-kerroksessa. Vaatteet toimitetaan eri toimipisteisiin tilausten mukaan. Tärkeää on, että opiskelija on hyvissä ajoin, vähintään 2-3 viikkoa ennen harjoittelun alkua yhteydessä opiskelupaikan osastonhoitajaan. Näin varmistetaan suojavaatteen saatavuus ja oikea koko. Terveyden edistämistyön, psykiatrian ja päihdetyön kaikissa toimipisteissä sekä ikääntyneiden ja vammaispalvelujen yksiköissä kaikki työntekijät/opiskelijat eivät käytä suojavaatteita, tarkenna asia yksikön esimieheltä.