Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

Puheterapia

Puheterapeutti on laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Puheterapia puolestaan on puheterapeutin antamaa lääkinnällistä kuntoutusta. Puheterapia voi sisältää puheen, kielen, kommunikaation sekä nielemisvaikeuksien ennaltaehkäisyä, tutkimista, kuntoutusta ja ohjausta.

Puheterapiapalvelut ovat maksuttomia.

Lasten puheterapiapalvelut

Puheterapeutin arvioon voi ohjata esimerkiksi neuvolan terveydenhoitaja, lääkäri, päiväkodin lastentarhanopettaja tai joku muu erityistyöntekijä. Myös vanhemmat itse voivat ottaa suoraan yhteyttä puheterapeuttiin.

Puheterapiaan sisältyy kotiharjoittelun ohjantaa. Kotiharjoittelu on ensiarvoisen tärkeää lapsen edistymisen kannalta. Puheterapia voi toteutua myös puheterapiajaksoina. Puheterapia edellyttää perheen sitoutumista. Puheterapeutti tekee moniammatillista, ohjaavaa ja konsultoivaa yhteistyötä lapsen lähiympäristön, kuten neuvolan, perheneuvolan, päivähoidon, koulun ja muiden kuntouttavien tahojen kanssa.

> Lasten puheterapiapalvelut FSHKY:ssä

> Tietoa lapsen kielenkehityksestä tietoa lapsen kielenkehityksestä

Aikuisten puheterapia

Aikuisiällä puheterapia on usein erilaisten sairauksien ja vammautumisen aiheuttamien häiriöiden tutkimista ja kuntoutusta. Tavallisin aikuisen puheterapiaan ohjautumisen syy on aivohalvauksesta aiheutuva afasia, dysartria tai nielemisen häiriö. Aikuisten äänihäiriöihin on mahdollista saada harvajaksoista ääniterapiaa tai äänenkäytön ohjausta. Puheterapiaan tullaan yleensä lääkärin lähetteellä.

Liitteet

> R-äänteen kotiharjoitteluohjeet

> S-äänteen kotiharjoitteluohjeet

> L-äänteen kotiharjoitteluohjeet

> K-äänteen kotiharjoitteluohjeet

> kielijumppaharjoituksia

> tukiviittomat


Hyödyllisiä linkkejä

Valitsemalla Julkaisut löytyy: Pienen kielipolku ja Ilon askeleet

 

Sivu päivitetty: 04.06.2020

Yhteystiedot

Puheterapeutit
Pääterveysasema, Kujalankatu 3, 30100 Forssa, Postiosoite: FSHKY, Puheterapia, PL 42, 30101 Forssa Puhelinaika ma ja to klo 11-12

Kannisto Ritva
puheterapeutti
puh. 03 4191 2761
gsm 040 673 4005
ritva.kannisto(at)fshky.fi

Rantala Tuula
puheterapeutti
puh. 03 4191 2760
gsm 040 485 8785
tuula.m.rantala(at)fshky.fi

Carita Kulmala
puheterapeutti
puh. 040 658 6915
carita.kulmala(at).fshky.fi

 
 
 
login Synergia Foxy