Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

Diabetes

Diabetesta on kahta päämuotoa: tyypin 2 diabetes ja tyypin 1 diabetes, lisäksi löytyy useita diabeteksen alamuotoja. Diabeteksesta haiman insuliinin tuotanto on häiriintynyt. Tällöin elimistö ei pysty hyödyntämään ravinnosta saatavaa sokeria energian lähteenä.

Tyypin 2 diabetes

Suomessa tyypin 2 diabetes on todettu yli 300 000 ihmisellä, näiden lisäksi yli 100 000 suomalaisen arvellaan sairastavansa diabetesta tietämättään.

Yli 80% tyypin 2 diabetesta sairastavalla on metabolinen oireyhtymä (MBO). Metabolisesta oireyhtymästä on kyse silloin jos kolme viidestä seuraavista tunnusmerkeistä toteutuu;

Tyypin 1 diabetes

On selvästi tyypin 2 diabetesta harvinaisempi. Tyypin 1 diabetesta sairastavia on Suomessa noin 50 000. Tyypin 1 diabetes on vähemmän perinnöllinen kuin tyypin 2 diabetes. Tyypin 1 diabetesta kutsutaan myös nuoruusiän diabetekseksi, mutta siihen voi sairastua missä iässä tahansa. Tyypin 1 diabetesta hoidetaan insuliinilla.

Hoidon tavoitteet

Diabeteksen hoidon tavoitteena on mahdollisimman terve ja laadukas elämä - nyt ja tulevaisuudessa. Kun hoito on diabetesdiagnoosin jälkeen saatu kohdalleen, elämänlaatu yleensä paranee: olo virkistyy ja mieliala kohenee. Omaa tulevaisuutta ajatellen on tärkeää ehkäistä diabetekseen liittyviä lisäsairauksia eli valtimoiden kovettumista sekä ongelmia munuaisissa, silmissä ja hermostossa.

Diabeteksen hoito FSHKY:n alueella

Tyypin 2 diabetesta sairastavat asiakkaat hoidetaan oman terveysaseman / oman ryhmän aikuisneuvonnan terveydenhoitajan ja omalääkärin toimesta, hoidon tavoitteet ja käynnit sovitaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Perusterveydenhuollon diabetesneuvonnan hoitajalla ja diabetesvastuulääkärillä käyvät osa tyypin 1, sekä monipistoshoitoiset tyypin 2 diabetesta sairastavista asiakkaista. He käyvät siellä yksilöllisen suunnitelman mukaan. Sinne voidaan ohjata diabeetikoita myös konsultaatiokäynneille. Perusterveydenhuoltoon asiakas varaa itse ajan. Käytössä on monipuolisesti uusia seurantamenetelmiä diabeetikoiden hoidon seuraamiseksi.

Diabetes terveydeksi
Diabeteksen ehkäisy

 

Sivu päivitetty: 20.07.2018
 
 
 
login Synergia Foxy