Logo [Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä]
 
 
 

Kuulo

Kuulo on tärkeä aisti, jossa ääntä tulkitaan havaintojen perusteella, sekä liitetään äänet opittuun tietoon ja muistikuviin. Kuulolla on tärkeä merkitys toimintakykyyn, sosiaalisiin suhteisiin ja vuorovaikukseen. Kuulo voi heikentyä mm. työperäisten kuulovaurioiden ja ikäkuuloisuuden myötä. Ikäkuulo eli iän mukanaan tuoma huonokuuloisuus on yleistä, eikä siihen voida vaikuttaa lääkkeillä tai leikkauksilla. Ikäkuuloisen arkea ja kommunikaatiota voidaan tukea erilaisilla kuulon apuvälineillä.

Kuulon tutkiminen

Jos huoli kuulosta herää, keskustelukumppanin sanoista on vaikea saada selvää tai televisiota täytyy laittaa kovalle äänenvoimakkuudelle, on hyvä ottaa yhteyttä oman terveysaseman aikuisneuvonnan terveydenhoitajaan. Tilannetta lähdetään kartoittamaan korvien tutkimisella, haastattelulla ja kuulontutkimuksella. Tarpeen mukaan asiakas saa lähetteen K-HKS Kuulokeskukseen lisätutkimuksiin ja apuvälineiden tarpeen arvioon. Kuulokojeet ja muut kuulon apuvälineet tulevat Kuulokeskuksen kautta.

Kuulon huolto omalla terveysasemalla

Forssan hyvinvointikuntayhtymän toimipisteillä työskentelee kuulonkuntoutuksen vastuuhenkilöitä. He vastaavat mahdollisuuksien mukaan kuuloon ja kuulonkuntoutuksen apuvälineisiin liittyviin kysymyksiin ja haasteisiin.

Forssa, pääterveysasema
th Marja Andtback/Minna Vikman, puh. 03 4191 2224

Humppila/Ypäjä
th Johanna Eloheimo, puh. 03 4191 2233 (Hla) ja 03 4191 2261 (Yjä)

 Jokioinen
th Marja Huttunen, puh. 03 4191 2240

Tammela
th Anu Kopra, puh. 03 4191 2254

 

Sivu päivitetty: 20.07.2018
 
 
 
login Synergia Foxy